Składniki
• 200g cukru • 200g masła • 4 jajka • cukier waniliowy • 12 łyżek rumu • 6-8 łyżeczek żelatyny • 500 - 800 ml śmietany 30% lub 36% • ciastka biszkoptowe okrągłe
Etapy przygotowania
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do tego dodać żółtka, rum i żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej perzegotowanej wody. 2. Ubić na sztywno śmietanę oraz osobno ubić także białka następnie delikatnie razem połączyć. 3. Do śmietany z białkami dodawać masę rumową. Miskę wyłożyć folią (tzw. złotkiem) i wypełniać warstwami: masa - biszkopty - masa itd. zakończyć biszkoptami. Włożyć na noc do lodówki, przed podaniem wyłożyć na talerz, zdjąć folię i posypać tartą czekoladą. SMACZNEGO!!! :)
|