Sk³adniki
• 4 ³y¿ki mocnego espresso • 2 ³y¿ki likieru migda³owego amaretto • 20 dag kremówki, 3 ³y¿ki cukru • 25 dag t³ustego serka (np. mascarpone, albo bia³ego t³ustego sera) • 1 torebka cukru waniliowego • 15 dag pod³u¿nych biszkoptów • 1-2 ³y¿ki gorzkiego kakao, wiórki czekoladowe
Etapy przygotowania
1. Sch³odzon± kremówkê ubiæ z dodatkiem 1 ³y¿ki cukru. Serek utrzeæ z reszt± cukru, cukrem waniliowym i kilkoma ³y¿kami bitej ¶mietany. Dodaæ pozosta³± ¶mietanê, a ca³o¶æ delikatnie wymieszaæ. 2. Kawê wymieszaæ z likierem. Maczaæ biszkopty na kilka sekund w kawie z dodatkiem amaretto i uk³adaæ na dnie prostok±tnej formy. 3. Na biszkopty wy³ozyæ czê¶æ masy serowej. Nastêpnie u³o¿yæ kolejn± warstwê biszkoptów maczanych w kawie z alkoholem. Czynno¶ci powtarzaæ, a¿ do wyczerpania sk³adników. 4. Na wierzch posypaæ kakao i ewentualnie wiórki czekoladowe. Wstawiæ do lodówki na 3 godziny. Smacznego!!! :)
|