missikk - 2009-08-28 16:16:25

Sk³adniki

•    4 ³y¿ki mocnego espresso
       
•    2 ³y¿ki likieru migda³owego amaretto
       
•    20 dag kremówki, 3 ³y¿ki cukru
       
•    25 dag t³ustego serka (np. mascarpone, albo bia³ego t³ustego sera)
       
•    1 torebka cukru waniliowego
       
•    15 dag pod³u¿nych biszkoptów
       
•    1-2 ³y¿ki gorzkiego kakao, wiórki czekoladowe


Etapy przygotowania


1.    Sch³odzon± kremówkê ubiæ z dodatkiem 1 ³y¿ki cukru. Serek utrzeæ z reszt± cukru, cukrem waniliowym i kilkoma ³y¿kami bitej ¶mietany. Dodaæ pozosta³± ¶mietanê, a ca³o¶æ delikatnie wymieszaæ.
               
2.    Kawê wymieszaæ z likierem. Maczaæ biszkopty na kilka sekund w kawie z dodatkiem amaretto i uk³adaæ na dnie prostok±tnej formy.
               
3.    Na biszkopty wy³ozyæ czê¶æ masy serowej. Nastêpnie u³o¿yæ kolejn± warstwê biszkoptów maczanych w kawie z alkoholem. Czynno¶ci powtarzaæ, a¿ do wyczerpania sk³adników.
               
4.    Na wierzch posypaæ kakao i ewentualnie wiórki czekoladowe. Wstawiæ do lodówki na 3 godziny. Smacznego!!! :)

kaaasiaaaa - 2009-08-28 21:27:20

Musze wyprobowac ten deser. Pojutrze maz ma urodzinki, wiec to doskonala okazja :D
Oczywiscie zdam raport jak smakowal gosciom!

www.demonchess.pun.pl www.apocalypticshinobi.pun.pl www.4x4kalisz.pun.pl www.narutoshippuuden99.pun.pl www.musa2010.pun.pl